Het keukenblok

Het keukenblok bestaat uit drie lagen, boven gasfornuis en spoelbak, midden koelkast en keukenlades en onder de vuiltank. Ik heb voor een compressor koelkast gekozen, omdat ik niet voldoende ventilatie kon bewerkstelligen voor een adsorptie koelkast die zowel 12 als 230V gebruikt en bovendien ook gas als optie heeft. De compressor koelkast is geheel afhankelijk van de accu en zolang er af en toe zon is, is mijn zonnepaneel voldoende om te voorkomen dat de accu uitgeput wordt en anders is de acculader voldoende om de uitputting te voorkomen. De keukenlades heb ik op maat laten maken en voor de spoelbak en het gasfornuis heb ik eerst een mal gemaakt om zeker te zijn dat ik de eiken plaat niet om zeep zou helpen.  

Dometic koelkast

Dometic koelkast

Met vriesvak en aparte instellingen binnenin

Met vriesvak en aparte instellingen binnenin

Ik had eerst een mal gemaakt zodat ik zeker wist dat de verhoudingen goed waren en alles passend was

Ik had eerst een mal gemaakt zodat ik zeker wist dat de verhoudingen goed waren en alles passend was

Spoelbak, kraan en gasfornuis op 2,7 cm eikenhouten keukenblad met 5 laklagen om kromming te voorkomen

Spoelbak, kraan en gasfornuis op 2,7 cm eikenhouten keukenblad met 5 laklagen om kromming te voorkomen en randen schuin afgefreesd voor het goede gevoel

3 ladenkasten. Ik had de ladenkasten aanvankelijk voorzien met dezelfde knoppen als de kastjes boven. Dat was niet zo'n goed idee omdat de weerstand van het schuifsysteem te gering is om de lades dicht te houden als je de bocht ingaat. Daarom heb ik  drukknoppen toegepast.

In verband met spoebak en afvoerslang 3 verschilende afmetingen van 25, 35 en 45 cm

In verband met spoelbak en afvoerslang  hebben de lades 3 verschilende afmetingen van 25, 35 en 45 cm. Anders dan bij een IKEA-kast is niet alles voorgeboord en op maat, maar dat moet je dus helemaal zelf doen. Enorm gepruts maar voldoening als het gelukt is. 

Ik ben veel bezig op het keukenblok, vooral bij lunch en avondeten. Dat betekent dat je steeds moet schoonmaken en regelmatig sponsje en doekje nodig hebt. Die worden nat en moet je ergens kwijt kunnen. Ik heb daar een handig aanrechtbakje voor gevonden waarin je die spulletjes goed kwijt kunt.  

Naast en na de activiteit van koken is er de activiteit van opruimen en afwassen. Het is handig om een teiltje met afwasspullen in de buurt te hebben om dat of mee te nemen naar een spoelfaciliteit op de camping of zelf te doen en dan beter in het teiltje dan in de spoelbak. Voor dit doel heb ik een deurtje gemaakt vlak naast het keukenblok onder het bed, dat toegang geeft tot de ruimte boven de gasruimte, waar het teiltje geplaatst kan worden. Zo heb je het direct bij de hand.