Invalzaag, minicirkelzaag, frezen en multitool

Naast de tafelzaag en afkortzaag gebruikte ik een invalzaag ofwel liniaalzaag en een mini-cirkelzaag. De laatste zaag had ik nodig om stukjes uit de vloer en de wand te zagen bij het maken van gaten door de bodem voor de verwarming en afvoer en inname van water. De hoogte is precies af te stellen, maar het is vooral oppassen dat de zaag niet van je ‘wegloopt’ als je die niet stevig vasthoudt. Voor het boren van ronde gaten had ik een set van cirkelvormige zagen, die hierna aan de orde komen. De invalzaag is ideaal als je een grote onhandelbare plaat wilt verzagen. De zaag loopt als het ware door een liniaal met weerstand aan de onderkant. Het bespaart veel tijd omdat je niet steeds een geleiding moet plaatsen met klemmen en de exacte lijn moet uitrekenen. Voor meer subtiele houtbewerking had ik verder twee frezen. Ik had eerste bedacht dat ik de wandplaten als vloerenplanken aan elkaar wilde bevestigen, maar 12mm hout is daarvoor te dun. Ik wilde groeven maken in de platen en die met een verbindingsstuk aan elkaar lijmen. In plaats daarvan maakte ik 6mm gaten precies afgetekend (letterlijk) tegenover elkaar die ik met deuvels verbond. Dat werkte bijzonder goed. De randen heb ik netjes afgerond. Daarvoor heb ik een aparte frees aangeschaft en een hele set bits om uit te proberen wat het beste werkte. Het afwerken van het tafel- en keukenblad ging ook perfect met een bit die een hoek van 450 maakte.

Kaarsrecht zagen met invalzaag en randen bijwerken met frees. Minicirkelzaag handig voor gaten

Kaarsrecht zagen met invalzaag en randen bijwerken met frees. Minicirkelzaag handig voor grote gaten in vaste panelen, maar meestal ik verkies de multitool hiervoor, zie hieronder.

De multitool

Met de multitool is het mogelijk zaagsnedes te maken in de kleinst mogelijke ruimte. Zeer geschikt om vierkantjes te zagen of een gleuf te maken.