De buitenkant

De ramen. De meest opvallende verandering aan de buitenkant is de montage van de ramen linksvoor bij de zithoek en rechtsvoor in de schuifdeur. Verder de 2 ramen in de achterdeuren en het dakraam. Ik heb ervoor gekozen vaste ramen te plaatsen omdat de ramen in de oude camper zelden geopend werden en meestal de schuifdeur gewoon open staat en het dakraam. Als het erg warm is en er bovendien veel insecten zijn dan kan een horrengaas gemonteerd worden in de opening van de geopende achterdeuren. Dat geeft meer dan voldoende koelte en bescherming. Esthetisch vind ik deze ramen te verkiezen boven de klapramen die er een beetje als een puist op zitten.

Ingang elektriciteit en water. Voor elektriciteit en water zijn   een vuldop resp. stekkerdoos geplaatst. Elke keer weer spannend om een gat te maken aan de buitenkant omdat het nu eenmaal onomkeerbaar is en dus in één keer goed moet zijn. Heel vaak meten, vooral ook rekening houden met balkjes en zorgen dat beide op gelijke hoogte zitten en vooral niet scheef. 


Andere kant

In de schuifdeur is ook een vast transparant raam geplaatst. 

Onderkant

Inlaat schone lucht en uitlaat vieze lucht van dieselkachel. Ook hiervoor zijn gaten door de bodem gemaakt waarbij de uitlaatpijp een warmte werende sok draagt om schroeiplekken in de bodem te voorkomen.

Afvoeren van schoon- en vuilwatertank. Omdat beiden in de camper geplaatst zijn, zijn ook hiervoor uitgangen naar buiten gemaakt via de vloer. 

Doorgang bodem in gasflesruimte.  Daar waar de gasflessen staan is een gat in de bodemgemaakt voor het geval dat er een gaslek ontstaat en het zwaardere gas naar buiten kan ontsnappen. Hier niet zichtbaar.

Bovenkant

Het zonnepaneel. Voor de kabeldoorvoer van het zonnepaneel moet een gat in het dak gemaakt worden, afgesloten door een kapje dat gelijmd en gekit wordt om vocht buiten te houden. Het paneel  zelf wordt met 4 hoekhouders vastgezet. De houders worden met speciale lijm vastgezet, waaraan het paneel met zelftappende schroeven wordt vastgezet. 
 

Het dakraam. Het dakraam kan op 3 standen open en ofwel verduisterd danwel met horrengaas afgesloten